Hotel New Royal York

Zien, doen & Beleven

okt 05, 2016 Posted in Hotel New Royal York 0 Comments

Cultuur in Oldambt

In Oldambt is veel te zien en te doen. Cultuur kleurt Oldambt. Er vinden jaarlijks tal van optredens, voorstellingen, lezingen en exposities plaats. Zelfstandig of als deel van een evenement of festival. Van professionals, amateurs of van een mix van deze twee.

Shoppen in Winschoten
In een van de langste winkelstraten van Nederland, slaag je altijd. In de historische binnenstad van Winschoten vind je grote, kleine, aparte, leuke en mooie winkels. Het is gezellig shoppen in de lange Langestraat – wel 770 meter! -, Torenstraat, Engelstilstraat, Israëlplein en op de Venne. En natuurlijk in het moderne winkelcentrum ’t Rond.
Op vrijdagavond is het koopavond tot 21.00 uur en elke zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur is er warenmarkt op het Burg. Schönfeldplein en de Venne, vlakbij winkelcentrum ’t Rond. Elke zondag is het koopzondag bij het Posttilterrein, Formido, Jumbo en Aldi van 12.00 tot 17.00 uur.

Tuinen in Oldambt
Winschoten staat bekend als de Roos in de Regio. Wie het Winschoter Rosarium bezoekt, weet waarom! Met de gele koolzaadvelden in het voorjaar en de vele slingertuinen is ook de rest van Oldambt een boeiende en bloeiende regio. Ga eens lekker struinen door de diverse bezoekerstuinen!2734725564
Rozen en rododendrons in Rosarium
In de zomermaanden staan in het Rosarium 20.000 rozen van 320 verschillende soorten in volle bloei. In het voorjaar kun je genieten van de 7.000 prachtig bloeiende rododendrons. Logisch dus dat mensen van heinde en ver komen om de bloeiers te bewonderen. In het Rozenpaviljoen kun je heerlijk eten en bij mooi weer relaxed met een drankje en hapje op het terras zitten.
Slingertoene of slingertuinen?
Slingertoene of slingertuinen?In de 19e eeuw vierde ook in Oldambt de Engelse landschapsstijl hoogtij. Formele tuinen veranderden in romantische parken. Deze Slingertoenen, of Slingertuinen, hebben onverwachte doorkijkjes. De gevel van boerderij of villa weerspiegelt in de vijver en lijkt daardoor nog voornamer. In het zacht glooiende gazon lopen zorgvuldig aangelegde slingerpaden. In de zomer geven rozen en perkbloemen kleur aan de tuin. Een deel van deze tuinen is op afspraak te bezichtigen. Het boekje ‘Het Tuinpad Op’ is samen met een Slingertuinenroute Oldambt voor fiets en auto verkrijgbaar bij de VVV.

Zwemmen in het Oldambtmeer
In de zomer kun je heerlijk buiten zwemmen bij het Oldambtmeer. Er zijn twee zandstranden met veilige zwemzones. In het Noorden een strand bij Midwolda en Strand Zuid aan de zuidkant.
Noordrand
Kinderen en volwassenen vermaken zich een hele dag aan de noordrand van het Oldambtmeer, in Midwolda. Op het grote zandstrand kun je lekker in de zon liggen en voor de kleintjes is er een speeltuin. Vanaf het terras bij het paviljoen heb je mooi zicht op de jachthaven en het water.
Strand Zuid
Blauwestad heeft ook een eigen strand. Strand Zuid ligt bij het nieuwe Havenkwartier Blauwestad. Via een houten loopbrug loop je zo naar het strand met een ruime zonneweide.
Beertster plas
Zwemmen kan ook in de Beertster Plas. Hier zijn geen faciliteiten, maar het water is schoon en op het strand kun je heerlijk beschut spelen of in de zon liggen.

Zwembaden
Openluchtzwembad De Ringberg in Scheemda is gedurende de zomermaanden geopend. Maar is het wat minder mooi weer, dan zijn de twee overdekte zwembaden ideaal: De Hardenberg in Finsterwolde en De Watertoren in Winschoten.

Zwembad De Watertoren, overdekt zwembad
Watertorenstraat 16, 9671 LJ Winschoten, 0597 – 413455

Zwembad De Hardenberg, overdekt zwembad
Hardenberg 5, 9684 AM Finsterwolde, 0597 – 331640

Zwembad De Ringberg, openluchtbad
Badhuislaan 6, 9679 HK Scheemda, 0597 – 591571

Fietsen in Oldambt
Fietsen is in Oldambt nog echt ontspannen. Zowel voor de recreant als voor de meer sportieve fietser die graag kilometers maakt. De fietspaden gaan door de mooiste stukjes natuur in Blauwestad, rond Winschoten en richting Bad Nieuweschans. Tussendoor kun je lekker bijkomen met een punt appeltaart of een heerlijke Groningse lunch (mmm…. Mosterdsoep!). Of breng een bezoek aan een van de vele galerieën of musea!

Kom tot rust… op een rustpunt
Even uitrusten. Dat kan natuurlijk overal. Extra leuk is uitrusten op een onverwacht mooie plek, op een particulier erf, langs een wandel- of fietsroute. Rustpunten vind je in de hele regio. Ze zijn herkenbaar aan het rustpuntbord. Bij een Rustpunt kom je op adem en geniet je tegen een vrijwillige bijdrage van een kop koffie, thee of limonade, eventueel met iets lekker erbij. Je kunt naar het toilet, je elektrische fiets opladen of een lekke band repareren. Op de pagina Rustpunten in Oldambt vind je de rustpunten in de buurt.

Rond de Dollard
De 300 km lange Internationale Dollard Route loopt door de provincie Groningen en het aangrenzende Ostfriese Rheiderland in Duitsland. Op de Dollard Route fiets je door het weidse polderlandschap dat in een eeuwenlange strijd tegen het water aan de zee werd onttrokken. Het leuke is, dat je een deel van de route per boot aflegt. Van mei tot en met september vaart er een veerboot tussen de havens van Ditzum, Emden en Delfzijl, speciaal voor fietsers en wandelaars. Laat tijdens de overtocht de frisse wind door je haren waaien en de indrukken van de dag nog eens de revue passeren. De veerboot is ook geschikt voor dagtochten.
Kijk voor meer informatie en vertrektijden op dollard-route.de, of haal een brochure bij VVV Oldambt.

Wandelen
Beleefroute Slag bij Heiligerlee
Wandelend de Slag bij Heiligerlee beleven? Dat kan. Er zijn twee avontuurlijke gemarkeerde wandelroutes aangelegd op loopafstand van de musea.Ze voeren door de mooie natuurgebieden in De Hoogte (Heiligerlee) en in De Garst (Westerlee). Tijdens de route ontdekken je als wandelaar het landschap, ontmoet je de hoofdrolspelers van de slag, vind je de sporen van het verleden en stuit je op bijzondere ‘beleefplekken’. De route is ook erg leuk voor kinderen, scholen, gezinnen, toeristen, wandelaars; kortom voor iedereen.

Bij de route hoort een routeboekje en een wandelapp voor Android of Apple met extra informatie. Het routeboekje kost € 2,50 en is verkrijgbaar bij:

Een reportage van TV Noord geeft een leuke indruk van de Beleefroute.

Wandelen in Midwolderbos
Achter de Ennemaborgh in Midwolda ligt een heel oud bos wat vroeger gebruikt werd voor de houtteelt. Grazende Konikpaarden vormden het gebied om tot natuurlijk bosgebied. In de zuidoostelijke punt liggen twee grote en wat kleinere plassen. Ideaal als watervogelreservaten. In dit Midwolderbos legde stichting Het Groninger Landschap een 6 km lange route aan, die ook tot de helft kan worden ingekort. De folder is verkrijgbaar bij de VVV in Winschoten.

Vesting Bourtange

Meer informatie over bourtange? Klik hier

Meer activiteiten in de regio? Bekijk deze hier!

Call Now Button